FLOO

Fanfare Leerlingen Orkest Otterlo

FLOO

De jeugd leert tijdens de lessen van de blazersklas een instrument bespelen. Vervolgens kunnen ze gaan samenspelen op een hoger niveau en alles leren wat er verder bij een fanfare komt kijken. Dat is uiteindelijk ook hetgeen muziek maken zo leuk maakt. Samen muziek maken is immers net als een teamsport.

Wanneer zij dan een A diploma hebben, kunnen zij vanuit het jeugdensemble doorstromen naar de fanfare. Het jeugdensemble wordt ieder jaar weer uitgebreid met enkele kinderen uit de opleiding. We zorgen er op deze manier als vereniging voor dat alle kinderen één keer in de week een moment van samenspel hebben, naast de individuele lessen. Het jeugdensemble speelt muziek uit 'Band Time Starter en Expert'. Zij treden meerdere keren per jaar op. Tijdens concerten van de vereniging en bij het WoonZorgHuis Eureka.

Jan Bergsma.jpeg

Jan Bergsma

Muziekdocent

Mijn naam is Jan Bergsma, geboren op 24 mei 1961. Ik ben ongehuwd en woon alleen met mijn hondje Nizet in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Wel heb ik 2 zonen uit een huwelijk dat geen stand heeft gehouden.

Na mijn huwelijk heb ik nog 2 kinderen begeleid als verzorger en opvoeder, beiden zijn nu net als mijn eigen kinderen volwassen en hebben een eigen leven opgebouwd.

Zeer gedreven muzikant vanaf mijn 6e levensjaar. Daaruit is voortgevloeid dat ik na mij werk als banketbakker, dat ik vanwege een auto ongeluk niet meer kon uitoefenen, ik het geluk heb gehad om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken. Als muzikant vele successen gekend, in de vorm van Nederlandse kampioenschappen tot vice Europees kampioen. Ook als euphoniumspeler, vele jaren gespeeld als solist in de hoogste divisie.

Met de orkesten die ik heb mogen dirigeren veel mooie momenten meegemaakt zoals, 1e prijzen op concoursen en concerten van allerlei uiteenlopende karakters, zoals Kerst- en voorjaarsconcerten, evenals concerten met koren en rockbands.

Wat ik belangrijk vindt bij het opleiden van jeugdige muzikanten, naast dat een vereniging altijd nieuwe aanwas nodig heeft van onderaf, is de ontwikkeling van de individuele muzikant. Niet alleen als musicerend lid, maar ook als mens. Het is algemeen bekend dat kinderen die muzikaal onderlegd zijn, ook beter presteren in het dagelijks leven. Op dit moment ben ik koperdocent bij 5 verenigingen en dirigent van 3 mooie clubs. De lessen die ik verzorg, gaan van bugel, trompet, hoorn, trombone, euphonium en bas. Op dit moment zelfs een leerling, die D examen gaat doen op cornet en es-cornet.

De lessen op de Ericaschool zijn inmiddels begonnen en we hopen van daaruit een schoolorkest/jeugdorkest op te bouwen.

Wat is het doel van deze samenwerking? Uiteraard om te proberen om voor de vereniging OBK meer jeugd te genereren. Maar dat niet alleen, zonder jeugd raakt de vereniging op een dood spoor wat betreft ontwikkeling en ook bestaansrecht. We zien om ons heen veel verenigingen stoppen, om de simpele reden dat er geen jeugd meer bijkomt. Dat willen we uiteraard voorkomen, vandaar deze samenwerking.

Geschiedenis

Sinds zomer 2004 heeft OBK een eigen jeugdorkest met ongeveer 25 leden gehad. Het OJFO stond het eerste jaar onder leiding van onze voorzitter Frits Zwanenburg. Sinds oktober 2005 had hij het stokje overgedragen aan Stephan Koppelaar. In april 2008 heeft Hans van Hees dirigent van de fanfare het stokje van Stephan overgenomen om met veel enthousiasme het OJFO te dirigeren tot maart 2010. Toen heeft Mark Snitselaar het OJFO gedirigeert en is het omgedoopt tot OJFEnsemble. Sinds de zomer van 2011 staat onze koperdocent voor het OJFE.

De jeugd, die uit de AMV opleiding kwam, leerde in de blazersklas een instrument bespelen. Vervolgens speelden ze met begeleiding van de wat oudere jeugd uit het "grote" orkest, samen op een hoger niveau en leerde alles wat er verder bij een fanfare komt kijken. Na de zomervakantie werd het jeugdorkest ieder jaar weer uitgebreid met enkele kinderen uit de blazersklas. Laatste nummers die het jeugdorkest speelden waren o.a. Weather Report, Tango d'Amore met altsax solo en Conductors Nightmare.