OBK

Oefening Baart Kunst

Geschiedenis

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst Otterlo is een muziekvereniging, waar inwoners uit Otterlo en omstreken naar toe komen om muziek te maken onder deskundige leiding. Ieder jaar zijn er de ‘traditionele’ activiteiten. Daarnaast probeert de vereniging zich iedere keer weer op een andere manier te laten zien. In 2008 heeft zij bijvoorbeeld een aantal muzikale vertellingen laten horen en zich gericht op de jeugd. In 2009 is er een spectaculair dancing With the Stars georganiseerd, wat voor herhaling vatbaar is gebleken en in 2011 daarom wederom met succes is georganiseerd.

De dweilband heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een vaste inkomstenbron voor de vereniging en laat zich op verschillende manieren zien, tijdens Sinterklaas als Pietenband en met kerst als Kerstmannenorkest. Met in 2012 een nieuwe naam en tenue, kan O'Tunes uw evenement uitstekend tot een feest maken, door voor de vrolijke noot te zorgen.

De vereniging heeft in 2004 een B-orkest (Otterlo’s Jeugd Fanfare Ensemble) opgericht tussen de opleiding en de fanfare. Het biedt een mogelijkheid om leerlingen (niet leeftijdsgebonden) nog natuurlijker te laten overgaan naar het grote orkest. Om het verschil in het muzikale niveau van de bestaande en instromende leden niet te groot te laten worden, is dat wenselijk. Ook is er een Blazersklas systeem om leerlingen van begin af aan in samenspel verband te laten musiceren.

De slagwerkgroep is gegroeid en speelt naast ongestemde werken nu ook werken met melodische slagwerk instrumenten. Er is een jeugdslagwerkgroep opgericht in 2010, zodat ook daar het samenspel vroegtijdig aandacht krijgt en de slagwerkgroep op een uitdagend niveau kan blijven spelen. Daarnaast hebben we met het aantrekken van docenten voor iedere instrumentengroep onze opleiding geprofessionaliseerd. Muziekvereniging OBK heeft de laatste jaren laten zien dat zij aan de weg timmert.

Afbeelding1.png

Koepelorganisatie

Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie

De KNMO (voorheen KNFM) is de landelijke koepelorganisatie van onder andere HaFaBra verenigingen.

Muziek Bond Gerlderland Flevoland

De MBGF is op 3 januari 2014 opgericht nadat op 1 januari 2014 de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) tot stand was gekomen. Dit was het gevolg van de fusie tussen de VNM en de KNFM. De MBGF is een autonome bond die is aangesloten bij de landelijke K.N.M.O. De muziekverenigingen in de provincies Gelderland en Flevoland zijn lid van de MBGF. OBK neemt deel aan de door de MBGF georganiseerde concoursen (ook mars, concert en solisten). Daarnaast maakt OBK gebruik van de geboden faciliteiten Zo is er een opleidings- en examenplan ontwikkeld voor de HaFaBra muzikanten. Hieraan doen ook onze OBK muzikanten mee, en vaak met goed resultaat.

Resultaten

Concert en marsconcoursen

De fanfare van OBK neemt deel aan verschillende muziekwedstrijden. Hier worden de resultaten van die wedstrijden opgesomd van de afgelopen jaren.

Examens en solistenconcoursen
OBK is niet alleen als vereniging actief maar ook de individuele leden doen mee aan solistenconcoursen. De muziekvereniging heeft KNFM examens georganiseerd t/m 2014 in de Erica school te Otterlo.

Jubilarissen

Ereleden

† Aart van Santen
† Henk Heiwegen

Lid van verdienste

Marinus van den Ham
Jan Zwanenburg
Bert de Rooij

12,5 jaar lid


Joycelyn Hol (2011)
Cora Stegman (2011)
Gert van Kruistum (2012)
Rinske van Omme (2013)
Marieke Vonk (2016)
Jacqueline van Oosterhout (2016)
Lysanne van Ark (2019)
Marelle Vink (2021)
Peter Groters (2021)

25 jaar lid

Henry Zwanenburg (2017)
Wim de Rooij (2020)
Robin Zwanenburg (2021)

40, 50 & 60 en 70 jaar lid


Gerard Bosch † (50 jaar, 2011)
Wim van Loenen (50 jaar, 2013)
Frits Zwanenburg (50 jaar, 2016)
Jan Zwanenburg (60 jaar, 2019)
Steven van Donkelaar (50 jaar, 2020)
Marinus van den Ham (70 jaar, 2020)
Bert de Rooij (60 jaar, 2022)